Ce despagubiri achita BAAR in cazul accidentelor cu autovehicule neasigurate sau neidentificate?

Ce despagubiri achita BAAR in cazul accidentelor cu autovehicule neasigurate sau neidentificate?

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR a facut publice cateva precizari privind situatia despagubirilor pe care le poate plati in cazul accidentelor cu autovehicule neasigurate sau neidentificate, dupa ce o serie de informatii eronate au aparut in spatiul public.

"In conformitate cu prevederile art. 36, alin. 5 din OUG 54/2016,incepand cu luna aprilie 2017 Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii - FPVS a fost desfiintata iar atributiile acesteia au fost preluate de catre BAAR. Astfel, FPVS a devenit Directie in cadrul noii institutii, pastrandu-si toate atributiile, printre care si aceea de Organism de Plata a Despagubirilor", a explicat BAAR.

In aceasta calitate, Directia FPVS din cadrul BAAR garanteaza despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse prin accidente de circulatie produse prin intermediul unor autovehicule neasigurate sau neidentificate, astfel:
Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, desi exista obligatia legala de a avea incheiata o asigurare RCA valabila pentru acel vehicul, se garanteaza si se platesc despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese.
In cazul in care accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, se garanteaza si se platesc despagubiri numai pentru vatamari de persoane sau decese.
Pentru daunele materiale produse prin accidente de vehicule neidentificate, se garanteaza si se platesc despagubiri numai daca in accident, cel putin o persoana a suferit vatamari care sa necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale, caz in care se retine o fransiza de 500 euro.
"Dorim sa informam publicul larg ca Directia FPVS din cadrul BAAR nu acorda despagubiri pentru masini gasite avariate in parcare asa cum, in mod eronat, au aparut informatiiin unele articole de presa", a transmis Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

De asemenea, accidentele provocate de pietoni, biciclisti, carute sau orice alte vehicule pentru care nu exista obligatia legala de a fi asigurate RCA, nu se incadreaza in categoriile pentru care Directia FPVS din cadrul BAAR sa poata interveni legal pentru garantarea despagubirii persoanelor prejudiciate.

Nu in ultimul rand, BAAR a precizat faptul ca nu se acorda despagubiri pentru prejudiciile suferite din cauza unor fenomene meteorologice, din cauza gropilor, din cauza poleiului, mazga, pietre cazute de pe versanti, copaci daramati etc.

"Mentionam faptul ca functionarea Directiei FPVS in cadrul BAAR, prin care se acorda despagubiri, in conditiile legii, tertelor persoane prejudiciate prin accidente de circulatie produse de autovehicule neasigurate RCA sau neidentificate, nu exclude obligatia tuturor detinatorilor de vehicule care circula pe drumurile publice de a se asigura RCA", a transmis Biroul.

BAAR a dobandit, in 2017, o importanta sporita pentru piata asigurarilor din Romania. In urma cu un an, BAAR a finalizat preluarea patrimoniului si tuturor atributiilor Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS). In acelasi timp, BAAR a preluat si intreg personalul angajat al Fondului, astfel incat solutionarea tuturor cererilor de despagubire adresate initial catre FPVS, a fost preluata si finalizata de BAAR fiind astfel asigurata continuitatea in protectia a victimelor.

Conform legislatiei in vigoare, BAAR se constituie ca asociatie profesionala a societatilor de asigurare care au dreptul, in baza legii, sa practice in Romania asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule (RCA).GEPA BROKER DE ASIGURARE SRL

STR.TUDOR VLADIMIRESCU,NR.40,BL.B42,BIR.1
LOC.ZALAU,JUD.SALAJ
CAPITAL SOCIAL 25000
J31/165/2010
CUI 26980269
BT : RO22BTRLRONCRT0016681903

Se incarca ... asteptati